Instalacija

Instalacija izdanja 0.4.1 OOoTranslit i novijih u LibreOffice i OpenOffice.org izdanja 3.0 i novija obavlja se jednostavno poput instalacije bilo kog programa na Windowsu.

Dovoljno je da preuzmete datoteku najnovijeg izdanja dodatka na svoj računar, dvokliknete na nju, prihvatite licencu i završite proces instalacije sledeći jednostavno uputstvo na ekranu. Ovo se sve svodi na par klikova, računajući tu i samo preuzimanje.

NAPOMENA: Instalacija na portabilni LibreOffice i OpenOffice.org se nešto razlikuje od ove procedure. Naime, nema koraka sa dvoklikom na datoteku već se ona otvara iz Extension Managera. Pogledajte ovde kako se to radi.

Pogledajte sledeće video uputstvo za instalaciju (preporučujem da uključite HD i pogledate video preko celog ekrana).

Uklanjanje

Ako u bilo kom trenutku, iz bilo kog razloga poželite da uklonite OOoTranslit sa svog računara, izaberite stavku Extension Manager iz menija Tools OpenOffice.org-a, izaberite OOoTranslit u spisku instaliranih dodataka i kliknite na dugme Remove.

Ovaj postupak možete videti na donjem video uputstvu za uklanjanje (preporučujem da uključite HD i pogledate video preko celog ekrana).

Nadogradnja

Nadogradnja prethodno instaliranog izdanja dodatka OOoTranslit novim izdanjem ne razlikuje se mnogo od postupka instalacije.

Preuzetu datoteku dodatka treba pokrenuti duplim klikom, na pitanje OpenOffice.org Extension Manager-a da li korisnik želi da izvrši zamenu postojećeg izdanja dodatka novim treba odgovoriti potvrdno, nakon toga prihvatiti licencu i okončati uobičajenu instalaciju.

Nadogradnja OOoTranslit 0.4.0-rc2 izdanjem 0.4.0

Nadogradnja OOoTranslit 0.4.0-rc2 izdanjem 0.4.0

Ceo ovaj postupak možete videti i na donjem video uputstvu za nadogradnju (preporučujem da uključite HD i pogledate video preko celog ekrana).

Instalacija na portabilni OOo

Ukoliko koristite portabilnu verziju OpenOffice.org, OOoTranslit možete instalirati tako što iz menija Tools izaberete stavku Extension Manager. Nakon ovoga kliknite na dugme Add, pronađite preuzetu datoteku OOoTranslit_0.4.0.oxt, izaberite je i otvorite. OpenOffice.org će dodati odgovarajući toolbar.

8 mišljenja na „Instalacija

 1. Super si ovo uradio.

  Postoji jos nekoliko reci koje prave problem prilikom konverzije iz latinice u cirilicu:

  Najmladje (dj ostane, Djurica (dj) ali sve to su sitnice.

  Bravo za odlican posao.

 2. Sjajan posao! Hvala

  OOoTranslit odlicno radi i na Ubuntu 10. Instalacija se u OpenOffice writer-u lako zavrsava pomocu Tools/Extension Manager.

 3. Ja ne vidim gde je dugme za preslovljavanje. Pa vas molim da mi pomognete.

 4. Ne treba mi pomoc. Nisam izasla iz programa kada sam instalirala preslovljavanje, ali sada je sve u redu!

 5. Поштовани, иако сам испоштовала све кораке инсталације и добила обавештење да је додатак инсталиран, пречица се не појављује се траци додатака. Помоћ!

 6. Pozdrav!

  Da li imaš ideju kako bi mogla ekstenzija da se doda u Kingsoft Office Writer na Linuxu?