VAŽNA NAPOMENA! Razvoj dodatka OOoTranslit i dalje unapređivanje veb stranice je obustavljeno 2014. godine!

Apache OpenOffice 3.4

Nakon što je Document Foundation zvanično započeo sa radom u februaru 2011. godine i forkovao kôd kancelarijskog paketa Oracle OpenOffice.org koji je u tom trenutku bio pod okriljem Oracle-a, nastupio je period intenzivnog razvoja i ispravke grešaka u vidu paketa LibreOffice koji je već dogurao do verzije 3.5.3 objavljene prošle nedelje.

Za svo to vreme OpenOffice je tavorio i zbog toga u međuvremenu prešao pod okrilje Apache Software Foundation, promenio naziv u Apache OpenOffice i napokon danas doživeo izdanje nove verzije 3.4.

OOoTranslit - LibreOffice Extensions

Ovo izdanje ne donosi značajnija unapređenja, ali nastavlja tradiciju i pokreće stvar sa mrtve tačke. Smanjeno je vreme potrebno za pokretanjem programa, unapređena enkripcija ODF dokumenata, implementirani su jednostavni dodaci u Calc, podrška za vektorski format datoteka SVG uključen je u sve delove paketa.

Koliko će ekipa programera fondacije Apache Software uspeti da povrati staru slavu OpenOfficea ne znam, ali znam da će u ovom trenutku značajno napredniji LibreOffice teško biti prestignut od strane paketa Apache OpenOffice, bar kada je reč o mogućnostima programa.

Ovaj unos je objavljen pod Dešavanja i označen sa 3.4, Apache, OOo, OpenOffice, openoffice.org, Oracle od strane korisnika OOoTranslit. Zabeležite stalnu vezu.