Родослов Урошевић и Бусарац

Овај сајт започео сам у марту 2004. године, са циљем да сакупим што више података о свом пореклу. Наизглед једноставан посао, због неупућености, испоставио се као веома компликован. Захваљујући господину Милети Урошевићу, сазнао сам зашто Урошевићи често немају заједничко порекло.

Урошевићи спадају у патронимске фамилије, у чијој основи је име мушког претка Урош. То даље значи да нема говора о заједничком пореклу свих Урошевића, какав је случај са Ганићима, Каличанима, Бусарцима, Сворцанима, Мацурама и др.

До ове информације сам дошао захваљујући Фејсбук групи „Urošević United“ коју сам основао управо са циљем повезивања Урошевића.

Нешто корисних информација о кретањима људи на територији Србије можете пронаћи у фељтону „Ко су Шумадинци?“ објављиваном у „Гласу јавности“ почетком овог века.

Моје гране

Ја сам Александар Урошевић из Крагујевцу, од оца пок. Михаила (Александар) и мајке Мирјане (Милована, рођ. Бусарац). Ожењен сам Данијелом (Душан) Урошевић рођ. Јовић са којом имам два сина, Михаила и Николу. Славим Крсну славу Светог Арханђела Михаила (21. новембар).

Жеља ми је да сазнам како је настала фамилија Урошевић којој ја припадам; одакле потиче, куда се селила, како је живела, шта су моји преци радили и где су све живели.

Фамилија по оцу

Александар (Цане), предратни Крагујевачки занатлија, обућар, рођен је у Мечковцу, општина Крагујевац, 1895. године од оца Јовице и мајке Милеве. Умро је на дан славе, 21.12.1967. године у Крагујевцу. Ожењен Даринком (Даром) Јовановић, рођеном 1900. године у Турчину, општина Баточина, од оца Љубомира и мајке Ленке. Умрла је 1971. године. Живели су у Крагујевцу, у кући која се налазила на локацији данашњих солитера у блоку „Социјално“, код реке Лепенице. Када је држава узела простор на коме је била кућа за изградњу стамбених зграда, додељен им је стан на Бубњу, који је после његове смрти наследио син Михаило, а после његове смрти Михаилова супруга Мирјана. Цане и Дара су имали осморо деце, четири кћери и четири сина.

 • Најстарија Вера се удала за пок. Мирка Перића. До Миркове смрти су живели у Београду, да би се након тога са кћерком Јасмином преселила у Ријеку, Хрватска, где је и преминула.
 • Драгиња (Драгица) у браку са пок. Живојином (Жиком) Жуњићем живела је у Приштини радећи као банкарска службеница. Из овог брака има кћер пок. Татијану (Лолу) и сина Зорана (Жуњу). Дуго после Жикине смрти, удала се за Ђорђа, војно лице у пензији. Живели су у Београду до смрти.
 • Надежда (Нада) удала се за покојног Томислава (Тому) Гечевића. Има три кћери Милицу (Мицу), Мирјану (Миру) и Гордану (Гоцу) и сина пок. Горана. Живи у Крагујевцу.
 • Најмлађа кћи Емилија (Милче) се удала за пок. Маријана (Мају) Кујунџића, познатог Крагујевачког фудбалера. Има двоје деце - кћер Мирјану (Миру) и сина Милорада (Мићу). Живи у Крагујевцу.
 • Син Чедомир, умро као дете.
 • Син Милан, умро као дете.
 • Син Љубиша је рођен 1926. године, умро као дете.
 • Син Михаило (Мика) је најмлађе дете, рођен 9.03.1939. године у Крагујевцу, погинуо у саобраћајној несрећи 19.03.1998. године у Витановцима. Завршио је гимназију у Крагујевцу а потом Агрономски факултет у Београду, стекавши звање дипломираног инжењера агрономије. Радио је у разним задругама, потом као трговачки путник, а најдуже у фабрици за прераду меса „Црвена Звезда“. Деведесетих година XX века је послат на плаћено а потом на неплаћено одсуство да би након тога у време инфлације и санкција у Србији остао без посла. Од 1992. до 1997. године је био без посла, а те године постаје директор ЈКП „Зеленило“, Крагујевац. Трагично је настрадао у саобраћајној несрећи 19.03.1998. године. Из брака са првом женом Анђелијом (Анђом) има сина Ненада, рођеног 18.03.1964. године у Крагујевцу. Из другог брака са Мирјаном (Миром) Бусарац, мојом мајком, има сина Александра, рођеног 10.10.1977. године у Крагуејвцу.

Детаље о деди и баби сам сазнао од брата Жуње, али немам било какве информације о старијим прецима и пореклу.

Фамилија по мајци

Са мајчине стране знам нешто више о пореклу, јер ми је за живота покојни деда Михаило (Петар), стриц моје мајке, причао о пореклу. Прича иде овако: Милан и Марија Радојевић, из села Корита у околини Сјенице (мада ја нисам успео да пронађем Корита у Србији већ сам у Херцеговини у близини Билеће и у Црној Гори у близини Бијелог Поља) су око 1800. године дошли у Бумбарево Брдо, општина Кнић, са Милановим братом Вучетом, који је неожењен умро. После три године су настанили део под шумом у општини Кнић, где се касније развио засеок Бусарци. Како су правили куће од земље (бусаре), назвали су их Бусарци, па је тако уназад неколико генерација уместо Радојевић користило презиме Бусарац, те је и данас тако остало.

Делимично сам допунио Родослов фамилије Бусарац који је сакупио Бусарчевић Драган, подацима за шесто и седмо колено.

Милан и Марија су имали од деце и сина Јеврема, рођеног 1837. године. Јеврем је са женом Станисавом имао синове Илију и Јелесија. Умро је 6.12.1905. године у Книћу. Јелесије је рођен 14.10.1882. године, а умро 1959. године у Книћу. Јелесије и Милица Крсмановић из Драгушице, која је умрла 1953. године, су изродили кћери Радмилу, Софију и Зорку и синове Милована и Михаила (Петра).

Милован Бусарац је рођен 13.07.1912. године, а умро од канцера 3.10.1970. године у Книћу. Из брака са Радмилом Благојевић, рођеном 19.6.1911., умрла 15.6.1935. године у Книћу, има кћер Загорку (Гоцу) која је била удата за покојног Драгића Пауновића из Великих Пчелица. Драгић је умро од канцера 1994. године. Гоца сада живи у Крагујевцу.

Милован се после Радмилине смрти оженио Станком Пантовић, рођеном маја 1918. године у Книћу, од оца Марка и мајке Десанке Туцаковић из Честина. Умрла је 7.01.2000. године у Книћу. Марко и Десанка су још од деце имали кћи Манду, која је погинула са 17 година пре II светског рата и синове Радисава, кога су партизани убили 1941. године у Книћу, и Светислава који је рођен 1925. године (умро је у Книћу после 2004. године). Милован и Станка су од деце имали три кћери, и то:

 • Братислава (Бранка) се удала за покојног Милана Ћосића и из брака са њим има синове Дарка и Дејана. Живи у Мрчајевцима, општина Чачак.
 • Мирјана (Мира) се удала за покојног Михаила Урошевића и из брака са њим има сина Александра. Живи у Крагујевцу.
 • Љубица (Буба) се удала за покојног Бранка Петковића и из брака са њим има кћер Јару и сина Угљешу. Живи у Крагујевцу.

Михаило (Петар) се оженио Љубинком и из брака са њом има три кћери, и то:

 • Светлана (Сеша) се удала за Слободана Новаковића и из брака са њим има кћери Катарину (Каћу) рођену 4.09.1979. године у Београду, и Ивану (Иву) рођену 1981. године у Краљеву. Живе у Краљеву.
 • Југослава (Јула) се није удавала. Живи у Крагујевцу.
 • Ружа се није удавала. Живи у Крагујевцу.

Контакт

Уколико имате неке додатне информације које се тичу горе изнетих информација, можете ме контактирати путем формулара за контакт. За све остале информације посетите поменуту Фејсбук групу „Urošević United“.